Juan Carlos, fostul rege al Spaniei, s-a întors din exil după mai bine de doi ani

de: Cătălina Burghelea
20 05. 2022

Fostul rege al Spaniei, Juan Carlos, care s-a autoexilat în Emiratele Arabe Unite după mai multe scandaluri de corupție și împotriva căruia fuseseră începute cercetări penale în 2020, a revenit în țară, după doi ani de când s-a refugiat în Orientul Mijlociu. Întoarcerea sa face parte din „dorința de a-și vizita familia și prietenii din Spania într-un spațiu privat”.

Fostul rege al Spaniei a revenit în țară

Fostul rege Juan Carlos I al Spaniei, care a abdicat în 2014, s-a întors acasă, joi seară, după aproape doi ani de exil în Abu Dhabi. Oficialul regal a fugit din țară sub un nor de scandal. Acesta a plecat din Spania în 2020, din cauza unor proceduri judiciare pentru dosare de corupție în care era implicat. Trei dintre investigații au fost oprite în luna martie.

Fuga lui Juan Carlos I de procurori

Revenirea fostului suveran în Spania rămâne controversată, subliniind modul în care imaginea lui s-a prăbușit și împiedicând domnia fiului său, regele Felipe al VI-lea. Zvonurile privind vizita lui Juan Carlos, în vârstă de 84 de ani, există încă din martie, când instanța supremă a închis trei anchete ce vizau finanțele sale.

„Este cineva care a făcut o treabă foarte bună, din punct de vedere politic, apoi, la sfârșitul domniei sale, a făcut o serie de greșeli personale și profesionale teribile”, a spus Ana Romero, o autoare care a scris mai multe cărți despre monarhia spaniolă, notează Politico.eu.

Scandal la nivel înalt și exilul în Emirate

Juan Carlos a preluat tronul în 1975, la moartea mentorului său, dictatorul Francisco Franco, ajutând la inaugurarea democrației parlamentare. Reputația sa a fost consolidată în 1981, când s-a văzut că a acționat decisiv pentru a contracara o tentativă de lovitură de stat.

Mass-media din Spania au păstrat distanța, iar popularitatea sa a rămas robustă în următoarele câteva decenii. Dar dezvăluirile din 2012, conform cărora a fost într-o vacanță de vânătoare de elefanți în Botswana cu iubita sa, Corinna zu Sayn-Wittgenstein, în timp ce Spania se afla în adâncul crizei zonei euro, au fost extrem de dăunătoare. Juan Carlos a abdicat doi ani mai târziu.

„Decizia lui Felipe al VI-lea de a-și trimite tatăl în străinătate a fost o încercare de a pune o barieră între declinul imaginii tatălui său și coroana ca instituție”, a declarat Pablo Simón, politolog la Universitatea Carlos III din Madrid. „Dar tot acest plan a fost un fiasco”, a adăugat acesta. „Părea că [Juan Carlos] fugea de justiție”, a mai spus expertul.

Regele Felipe al VI-lea s-a distanțat de tatăl său

Felipe, în vârstă de 54 de ani, este perceput ca o figură mai austeră și a luat măsuri ca situația financiară a familiei regale să fie mai transparentă. De asemenea, s-a distanțat de tatăl său, evitând să se întâlnească recent cu el, în timpul unei vizite oficiale în Emiratele Arabe Unite. Fostul rege nu va dormi în palatul Zarzuela, reședința privată a familiei regale spaniole din Madrid, din cauză că guvernul spaniol s-a opus, pentru a evita controversele. Juan Carlos se va întoarce, luni seară, în EAU.